Gisteren dapper mijn schaatsen aangetrokken, want we moeten er nu toch van genieten! We weten niet wanneer we weer eens kunnen schaatsen op natuurijs. Tja, dat was toch wel een hele tijd geleden dat ik op het ijs stond..
Langzaam loop ik met mijn dochtertje en man langs de rand van de vijver. Even spieken hoe het ijs eruit ziet. Het ijs is donker en je ziet goed hoe dik het is. Dit stelt mij gerust. Hier durf ik wel op. Ik ga op de korte stijger zitten om mijn schaatsen aan te trekken. Even later sta ik voorzichtig op het ijs en maak ik de eerste schaatsbewegingen. Het is glad! Man, wat is dat lang geleden zeg. Ontzettend onwennig maak ik een rondje op het ijs. Om mij heen schaatsen andere ouders lachend met hun kinderen. Snel ga ik weer aan de kant en kan mijn man een poging wagen.
Bij thuiskomst laat mijn man een filmpje zien van mij op het ijs. Nieuwsgierig bekijk ik dit filmpje. Vol verbazing zie ik mezelf schijnbaar zelfverzekerd over het ijs schaatsen. Wat vreemd, dit voelde toch echt HEEL anders!
Dit bevestigd voor mij maar weer eens dat anderen niet (altijd) kunnen zien wat er in je hoofd om gaat. Welke gedachten iemand heeft en hoe deze bepalen hoe diegene zich op dat moment voelt. Hoe ze bepalen hoe iemand zich gedraagt en wat iemand zegt of juist niet zegt.
Dit bevestigd voor mij hoe ontzettend belangrijk het is hiernaar te vragen. Wil je de ander leren begrijpen, praat met elkaar.
Praten met jonge kinderen is een vak apart. Jonge kinderen hebben nog niet altijd de taalvaardigheid om hun gedachten en gevoelens onder woorden te brengen. Daar hebben ze ons volwassenen voor nodig. Hoe doe je dat zonder suggestief te zijn? Zonder alleen ja of nee als antwoord te krijgen. Met welke gespreksvoorwaarden moet je rekening houden, zodat het gesprek ook echt een gesprek wordt? Jij bent er misschien wel klaar voor om in gesprek te gaan, maar is het kind dit ook?
Wil je hier meer over weten? In mijn workshop gespreksvoering met kinderen geef ik inzicht in de psychologische ontwikkeling van kinderen tot 12 jaar. Daarnaast worden handvatten om aan te sluiten bij de mentale leeftijd van het kind aangereikt! Je kunt deze workshop ook online volgen, nu voor slechts 49 euro exclusief btw per persoon. Geef je nu op!
Reactie plaatsen
Reacties